Tilauksesta perintään

Tilauksesta perintään -prosessi koostuu seuraavista osaprosesseista: perustietojen ylläpito, myyntilaskujen käsittely, suoritusten käsittely, saatavien valvonta ja perintä. Yksityiskohtaiset prosessikuvaukset ovat luettavissa täällä >

Valtionhallinnossa keskeisenä laskutusjärjestelmänä toimii Valtion talous- ja henkilöstöhallinnon palvelukeskuksen kirjanpitoyksiköille tarjoama Kieku-tietojärjestelmä. Viimeiset käyttöönotot Kiekuun toteutettiin vuonna 2016.

Virastojen ja laitosten laskuttavilla organisaatioilla on vaihtoehtoisia tapoja tuottaa laskuaineistot Kiekuun. Laskutuspyynnöt voidaan tallentaa suoraan Kiekuun, tuottaa Kiekun Excel-laskutuspyynnöllä tai viraston substanssiliittymällä. Muutamilla virastolla on Kiekun kautta tapahtuvan laskutuksen lisäksi omia laskutusjärjestelmiä, joista on Kiekuun myyntireskontra- tai kirjanpitoliittymä. Kiekussa on keskitetty asiakasrekisteri sekä valtiotasoinen nimikerekisteri.

Kiekun sekä virastojen omien laskutusjärjestelmien kautta tuotetut myyntilaskuaineistot välitetään vastaanottajille valtiolle laskujenvälityspalvelua tarjoavan Posti Messaging Oy:n kautta ensisijaisesti verkkolaskuina. Valtiolta ei välitetä laskuja sähköpostin liitteenä.

Tilauksesta perintään -prosessin kehittämiskohteina ovat muun muassa automaatioasteen nostaminen osaprosesseissa, raportoinnin kehittäminen ja verkkolaskujen määrän kasvattaminen. Verkkolaskujen määrän kasvattamista tukee osaltaan se, että Kiekussa otettiin  vuonna 2016 käyttöön kuluttajaverkkolasku- ja suoramaksutoiminnallisuudet.

Tilauksesta perintään prosessin hyvät käytännöt

Valtiokonttori on julkaissut tilauksesta perintään prosessin hyvät käytännöt –ohjeen, jota kirjanpitoyksiköiden suositellaan soveltavan toimintatapojen kehittämisessä. Ohjetta päivitetään 1 - 2 kertaa vuodessa.

Lisätietoja: verkkolaskutus (at) valtiokonttori.fi
 

Julkaistu 11.11.2015 klo 11.02 , päivitetty 8.11.2018 klo 10.22
Suomeksi   På svenska

Takaisin sivun alkuun