Yhteisen ajattelun fasilitointi

Fasilitointi on paikalla olevan ryhmän yhteisen ajattelun koordinointia ja luotsausta tavoitteena, että jokainen tilaisuuden osallistuja tulisi tasavertaisena nähdyksi ja kuulluksi ja että asian käsittely etenisi jouhevasta. Termi latinankielisestä sanasta ”facil”, helppo. Ideana on rakentavan ja kulloistakin tavoitetta rikastavan vuorovaikutuksen synnyttäminen. Fasilitoinnilla tarkoitetaan käytännössä usein osallistavien menetelmien käyttämistä tilanteeseen ja tavoitteeseen sopivalla tavalla.

Fasilitointitaidot ovat keskeisiä ryhmän vetämiseen, verkostomaiseen toimintaan ja myös sidosryhmäyhteistyön syventämiseen liittyviä taitoja, ja niihin perehtyminen ja niiden aktiivinen opettelu käytännössä eri menetelmiä soveltamalla on esimies- ja kehittäjäosaamisen ytimessä.

Metropolia on julkaissut mainion työkirjan fasilitoinnista, tutustu tästä >

Valtiokonttorin Kaiku-työhyvinvointipalveluiden julkaisussa ”Pieni kirja meistä” esitellään erilaisia tapoja käsitellä sitä, miksi jokin tiimi, työryhmä tai ryhmä ylipäätään on olemassa ja sitä, miten se toimii yhdessä ja mitä tämä tapa olla mahdollistaa.

Kaiku-julkaisussa ”Ajattele muutos. Opas esimiehille ja kehittäjille” osallistavien menetelmien keskiössä on muutos organisaatio-, ryhmä- ja yksilötasolla.

Fasilitoinnilla tai osallistavilla menetelmillä on pitkät juuret kehitysyhteistyöhön. Mainio, Kirsi Airaksisen kirjoittama opus osallistamisesta ”Innostu! Innosta! Eväitä osallistavaan yhteisötyöhön” löytyy Kehitysyhteistyön palvelukeskuksen Kepan sivuilta: http://www.kepa.fi/tiedostot/julkaisut/innostu-innosta.pdf

Opiskele lisää fasilitointimenetelmiä myös esimerkiksi oheisten linkkien avulla. Tärkeintä on kuitenkin rohkea kokeilu, ei näitä yksin lukemalla opi :) Harjoitus tekee mestarin!

Kiinnostuitko? Fasilitaattoreilla on omat yhdistyksensä niin Suomessa kuin kansainvälisestikin. Liittymällä mukaan löydät varmasti paljon uusia osallistamisen polkuja ja aarrearkkuja.

Suomessa: http://www.fasilitaattorit.fi/
Kansainvälisesti: www.iaf-methods.org

Takaisin keskustelukulttuurin pääsivulle

Julkaistu 2.4.2014 klo 9.54 , päivitetty 2.4.2014 klo 9.54


Takaisin sivun alkuun