Valtionvelka ja lainanotto

Tilastot

Valtion lainanotolla rahoitetaan erääntyvä valtionvelka ja mahdollinen valtion talousarvion alijäämä. Valtiokonttori toteuttaa lainanoton laskemalla pankkien välityksellä liikkeeseen velkasitoumuksia, sarjaobligaatioita ja erillislainoja. Valtionvelan ostajat eli sijoittajat ovat etupäässä suuria instituutioita, kuten eläkeyhtiöitä, sijoitusrahastoja ja pankkeja. Valtion lainainstrumenteilla käydään kauppaa jälkimarkkinoilla.

Lainanotto tapahtuu kansainvälisillä rahoitusmarkkinoilla: sekä pankit että sijoittajat tulevat suurimmaksi osaksi Suomen ulkopuolelta. Valuuttakurssiriskiä lainanottoon ei liity, koko valtionvelka on valuuttasuojausten jälkeen euromääräistä.

Valtion rahoitustoimenpiteille on tunnusomaista riskien välttäminen.  Hallinnoitavat riskit ovat markkinariski, rahoitusriski, luottoriski, oikeudelliset ja toiminnalliset riskit sekä malliriski. Valtionvarainministeriö antaa Valtiokonttorille vuosittain velan- ja kassanhallintaa koskevan ohjeistuksen, jonka puitteissa Valtiokonttori toimii rahoitusmarkkinoilla.

Valtiokonttori vastaa valtion suhteista luokituslaitoksiin.

Lisätietoja valtion velanhallinnasta ja luottoluokituksista osoitteessa www.valtionvelka.fi.

Julkaistu 23.11.2012 klo 13.35 , päivitetty 20.4.2016 klo 10.47
Suomeksi   På svenska   In English

Takaisin sivun alkuun

       
Blogi: Valtionvelka nyt

Anna palautetta

Viesti koskee


Yhteystiedot