Valtion palkkatilastointiluokitus - VPL

Tahti-järjestelmään kerätään myös valtion palkkatilastointiluokitustiedot (VPL). VPL on valtion palkkatilastointia varten kehitetty luokitusjärjestelmä, joka palvelee valtiotyönantajan palkka-analyysitarpeita sekä virastoissa että valtionhallinnon keskustasolla.

Valtion henkilöstön työt luokitellaan työn sisällön mukaan tilastoperheisiin ja työn vaikeusasteluokkaan tilastoperheen sisällä. Lisäksi VPL sisältää tehtävätasoluokituksen, josta ilmenee työn esimies-/johtamistehtäväluonne. Luokituksessa myös määritellään, mille organisaatiotasolle työ virastossa sijoittuu.

Valtion työmarkkinalaitos seuraa valtion henkilöstön ja muiden työmarkkinasektoreiden ansiotasoja. Palkkatilastointi ja palkka-analyysit ovat perustuneet pääasiassa ammattinimikkeisiin ja niiden ryhmittelyihin sekä yleisiin luokituksiin. Ammattinimikkeet eivät enää kuvaa virkojen toiminnallista sisältöä. Paikalliset sopimusneuvottelut sekä tehtävien vaativuuteen ja henkilökohtaiseen palkkaukseen perustuvan uuden palkkausjärjestelmän kehittäminen ja käyttöönotto virastoissa on lisännyt uuden palkkatilastollisen luokitusjärjestelmän tarvetta.

Hyödylliset linkit
VPL-käsikirja, tiivistetty versio, 52 sivua (päivitetty 22.11.2016)
VPL-tilastoperheet (päivitetty 15.12.2016)
VPL-vaativuustaso  (päivitetty 13.1.2016)
VPL-tehtävätaso
VPL-organisaatiotaso

Katso myös Palkeiden sivuilta: https://www.palkeet.fi/palvelut/tahti-tyonantajan-henkilostotieto/valtion-palkkatilastointiluokitus-vpl.html.

Julkaistu 2.12.2012 klo 18.34 , päivitetty 27.12.2018 klo 14.33
Suomeksi   På svenska

Takaisin sivun alkuun

Anna palautetta

Viesti koskee


Yhteystiedot