Kuntien asumisen kehittämisessä tärkeää on ennakointi ja suunnitelmallisuus  (30.11.2017)

Valtiokonttori ja Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA) järjestivät 23.11.2017 alueseminaarin kunnille ja vuokrataloyhteisöille valtion rahoittaman asuntokannan kehittämisestä ja kuntien asumisen suunnittelusta. Turkuun kokoontui lähes 70 asumisen asiantuntijaa Varsinais-Suomen alueelta.

Kari Häkämies, Varsinais-Suomen liitto

Yllä: Kari Häkämies kertoi Varsinais-Suomen kuulumisia.

Seminaarissa käsiteltiin Varsinais-Suomen alueen kuntien kehitystä, asuntomarkkinatilannetta ja  tulevaisuuden näkymiä. Teemana oli myös asumisen kokonaisvaltaisen suunnittelun merkitys kunnissa sekä vuokra-asuntokannan ja erityisasumisen haasteet ja tulevat tarpeet.

- Maakunnan väestö kasvaa parantuneen työllisyystilanteen ansiosta. Suurin osa uusista asukkaista tulee kuitenkin Turun seudulle. Lisäksi tarjolla olevan työvoiman osaaminen ei aina vastaa avointen työpaikkojen vaatimuksia. Maistereiden työllisyysaste alueella on n. 80 % kun taas vain peruskoulun käyneillä 50 %, kertoi maakuntajohtaja Kari Häkämies Varsinais-Suomen liitosta.

- Suomalainen yhteiskunta on nyt sellaisessa tilanteessa, että suuret rakenteet eivät juurikaan liiku, puhutaan sitten koulutuksesta tai muusta. Tämä on suuri haaste. Esimerkiksi opiskelijat eivät lähde muualle korkeakouluihin, vaikka nuoret muuten matkustavat maailmalla luontevasti.

Häkämies kertoi myös kasvun mahdollisuuksia valmistelevan työryhmän työstä. Suurin vireillä oleva hanke on tunnin juna Helsingin ja Turun välille. Häkämiehen mukaan uuden junayhteyden suurin voittaja ei suinkaan ole Turun kaupunki vaan esimerkiksi Salo ja Lohja.

- Suuret hankkeet lisäävät rakentamista ja toisaalta nostavat olemassa olevien asuntojen hintoja, kun liikenneyhteydet paranevat, Häkämies totesi.

Kuntien tilanteet vaihtelevat suuresti

Lauri Inna, Salo

Yllä: Lauri Inna kertoi Salon asumisen kehittämissuunnitelmista.

Seminaarissa kuultiin Salon kaupunginjohtaja Lauri Innan mietteitä asumisen kehittämisestä.

- Salo on nähnyt vuosien saatossa monta nousua ja laskua. Takana on neljän vuoden rankka jakso, jonka aikana menetimme parituhatta asukasta. Nyt olemme matkalla jälleen kohti uutta nousua ja paikka paikoin meillä on huutava työvoimapula, Inna kertoi.

- Olemme saaneet Valtiokonttorilta hyvää ohjausta siihen, miten meidän pitää olla asumisen suhteen ennakoivia.

Uusikaupunki taas kaipaa runsaasti työvoimaa uuden autotehtaan myötä.

- Asuntojen tarve räjähti käsiin. Kaupungissa oli aiemmin alle 7 000 työpaikkaa ja sitten autotehtaalle tuli vuodessa 2 500 työpaikkaa lisää. Työvoiman houkutteleminen on vaikeaa, sillä koko Varsinais-Suomi on noususuhdanteessa. Olemmekin tehneet rekrytointireissuja ympäri Suomen, kertoi Uudenkaupungin elinkeinojohtaja Jarkko Heinonen.

Kaikissa kunnissa tilanne ei ole kuitenkaan yhtä ruusuinen. Väestön vähetessä vuokrataloyhteisöt saattavat joutua vaikeuksiin. Valtiokonttori ja ARA ovat kuitenkin vuokrataloyhteisöjen tukena.

- Kannattaa lähteä mahdollisimman aikaisin tekemään toimenpiteitä, jos näyttää siltä että yhtiö on vaikeuksissa. Ei jäädä liian pitkäksi aikaa odottamaa, että kyllä sieltä niitä etätyötä tekeviä muuttaa. Ottakaa ajoissa yhteyttä meihin ARAssa ja Valtiokonttorissa, Sami Turunen ARAsta kehoitti.

Jarkko Heinonen, Uusikapunki

Yllä: Uusikaupunki kaipaa runsaasti lisää työvoimaa, kertoi Jarkko Heinonen.

Myös Anneli Nieminen Valtiokonttorista painotti ennakoinnin merkitystä.

- Kun asioita mietitään ajoissa ja ruvetaan toimimaan sen mukaan, on paremmat mahdollisuudet selvitä. Tärkeää on tehdä vuokrataloyhteisön kehittämissuunnitelma.

Vuokrataloyhteisön talouden tervehdyttämiseksi on tarjolla useita keinoja lainaehtomuutoksista jopa tyhjilleen jääneen vuokratalon purkamiseen.

- On hyvä muistaa, että vuokrataloyhteisön ja omistajan omat toimenpiteet talouden tervehdyttämiseksi ovat ensisijaisia ja valtion toimet täydentäviä, Tarja Jouppi Valtiokonttorista painotti.

Yleisen taloustilanteen valossa mahdollisuudet asumisen kehittämiseen ovat paranemaan päin. Valtiokonttorin toimialajohtaja Teppo Koivisto kertoi seminaarissa rahoitusmarkkinatilanteesta ja talouden näkymistä.

- Julkishallinnon talous kohenee, korkoympäristö on edelleen maltillinen ja luottoluokituksetkin vaikuttavat suhteellisen vakailta. Kaikki tämä tukee myös kuntien rahoitusta ja rakentamista, Koivisto summasi.

Tutustu seminaarin esitysmateriaaleihin alla:

Tutustu myös: Vuokrataloyhteisöjen tervehdyttämistoimet -esite (pdf) (616 Kt)

Kohderyhmä: Yhteisöt
Ydinprosessi: Rahoitustoiminta
Julkaistu 30.11.2017 klo 22.14 , päivitetty 1.12.2017 klo 12.15

Takaisin sivun alkuun

Anna palautetta

Viesti koskee


Yhteystiedot