Kauppahintasaatavat

Valtion kauppahintasaatava on syntynyt, kun TE-keskus Suomen valtion edustajana on myynyt esimerkiksi tilan, lisäalueen tai yhteismetsäosuuden. Kaupan toisena osapuolena on viljelijä tai muu taho. Kauppahinta jää lainasaamiseksi valtiolle. Myyty kiinteistö on valtiolle syntyvän myyntihintasaamisen eli kauppahintasaatavan panttina, kunnes ostaja on maksanut saatavan loppuun. 

Kauppahintasaatavia on syntynyt useiden eri lakien säännösten nojalla. Tällä hetkellä uusia sopimuksia ei tehdä missään kauppahintasaatavaryhmässä.

Kauppahintasaataville on tyypillistä pitkä maksuaika (35–50 vuotta), vuotuismaksujärjestelmä ja suhteellisen alhaiset korkoprosentit.

Kolttien maanjärjestelylain (593/69) mukaan syntyneet kauppahintasaatavat

Kauppahintasaatavien korko on joko 2,5 % tai sopimuskohtainen, ja se lasketaan eräpäiväkuukauden loppuun saakka. Vuotuismaksun suuruus on joko 2,7018 % tai se voi vaihdella sopimuksittain. Eräpäivät ovat vuosittain 15.6. ja 15.12. Jos lainan lyhennystä ja korkoa ei makseta eräpäivään mennessä, lainansaajan on maksettava viivästyneelle määrälle viivästyskorkoa. Laina-aika on enintään 50 vuotta.

Luontaiselinkeinolain (610/84) mukaan syntyneet kauppahintasaatavat

Kauppahintasaatavien korko on joko 2,5 % tai sopimuskohtainen. Vuotuismaksu vaihtelee sopimuksittain. Eräpäivät ovat vuosittain 30.4. ja 31.10. Jos lainan lyhennystä ja korkoa ei makseta eräpäivään mennessä, lainansaajan on maksettava viivästyneelle määrälle viivästyskorkoa. Laina-aika on enintään 35 vuotta.

Maankäyttölain (353/58) mukaan syntyneet kauppahintasaatavat

Kauppahintasaatavien korko on sopimuskohtainen ja se lasketaan eräpäiväkuukauden loppuun saakka. Vuotuismaksun suuruus on joko 3,0068 % tai se voi vaihdella sopimuksittain. Eräpäivät ovat vuosittain 15.6. ja 15.12. Jos lainan lyhennystä ja korkoa ei makseta eräpäivään mennessä, lainansaajan on maksettava viivästyneelle määrälle viivästyskorkoa. Laina-aika on enintään 50 vuotta.

Maaseutuelinkeinolain (1295/90) mukaan syntyneet kauppahintasaatavat

Kauppahintasaatavien korko on sopimuskohtainen. Vuotuismaksun vaihtelee sopimuksittain. Eräpäivät ovat vuosittain 30.4. ja 31.10. Jos lainan lyhennystä ja korkoa ei makseta eräpäivään mennessä, lainansaajan on maksettava viivästyneelle määrälle viivästyskorkoa. Laina-aika on enintään 35 vuotta.

Maatilalain (188/77) mukaan syntyneet kauppahintasaatavat

Kauppahintasaatavien korko on joko 3,5 % tai sopimuskohtainen. Vuotuismaksun suuruus on 3,7675 % tai se voi vaihdella sopimuksittain. Eräpäivät ovat vuosittain 30.4. ja 31.10. Jos lainan lyhennystä ja korkoa ei makseta eräpäivään mennessä, lainansaajan on maksettava viivästyneelle määrälle viivästyskorkoa. Laina-aika on enintään 35 vuotta.

Porotalouslain (161/90) mukaan syntyneet kauppahintasaatavat

Kauppahintasaatavien korko on joko 2,5 % tai sopimuskohtainen. Vuotuismaksun suuruus vaihtelee sopimuksittain. Eräpäivät ovat vuosittain 30.4. ja 31.10. Jos lainan lyhennystä ja korkoa ei makseta eräpäivään mennessä, lainansaajan on maksettava viivästyneelle määrälle viivästyskorkoa. Laina-aika on enintään 35 vuotta.

Porotilalain (590/69) mukaan syntyneet kauppahintasaatavat

Kauppahintasaatavien korko on joko 2,5 % tai sopimuskohtainen ja se lasketaan eräpäiväkuukauden loppuun saakka. Vuotuismaksun suuruus on joko 2,3274 % tai se voi vaihdella sopimuksittain. Eräpäivät ovat vuosittain 15.6. ja 15.12. Jos lainan lyhennystä ja korkoa ei makseta eräpäivään mennessä, lainansaajan on maksettava viivästyneelle määrälle viivästyskorkoa. Laina-aika on enintään 50 vuotta.

Laina-aikaiset vakuusmuutokset ja lykkäykset

Valtiokonttorilla ei ole oikeutta suostua laina-aikaisiin vakuusmuutoksiin, vaan asiasta päättää ELY-keskus. Myös korkoihin ja lyhennyksiin myönnettävistä maksuhelpotuksista päättää ELY-keskus.

Julkaistu 27.11.2012 klo 12.32 , päivitetty 21.4.2017 klo 13.06
Suomeksi   På svenska

Takaisin sivun alkuun

Anna palautetta

Viesti koskee


Yhteystiedot