Veteraanit Suomi 100: joustavuus, proaktiivisuus, terve järki  (9.2.2017)

Aluehallintovirastot ovat järjestäneet yhdessä sosiaali- ja terveysministeriön kanssa infokiertueen, joka valottaa veteraanien kotona asumisen tukemisen ja kuntoutuksen tavoitteita vuodelle 2017.  Valtiokonttorin edustajat ovat osallistuneet kiertueelle, koska määrärahojen jako ja seuranta sekä käytön ohjeistus tulee meiltä.

Tilaisuuksia on ollut Turussa, Vaasassa, Oulussa, Rovaniemellä, Mikkelissä ja Kouvolassa, Tampereen tilaisuus on tulossa. Kunnissa veteraaniasioita hoitavia henkilöitä ja veteraanijärjestöjen edustajia on osallistunut tilaisuuksiin yhteensä yli 300.

-Tilaisuudet ovat olleet tarpeellisia ja onnistuneita. Keskustelua ja kysymyksiä on tullut paljon, kertoo apulaisjohtaja Hans Ranta-aho, joka on ollut useissa tilaisuuksissa esittämässä Valtiokonttorin puheenvuoron.

Kunnat avainasemassa

Kuntakentässä juhlavuoden veteraaniasia on otettu vakavasti ja tosissaan. Tilaisuudet ovat saaneet paljon huomiota alueellisesti ja paikallisesti. Kunnissa asia halutaan hoitaa hyvin ja jokainen toimija yrittää parhaansa, jotta veteraanit saavat tarvitsemansa palvelut ja määräraha tulee käytetyksi loppuun saakka.

Valtiokonttorin kantana on, että kolme asiaa vie asetettuihin tavoitteisiin:

  1. lisätään joustavuutta
  2. korostetaan proaktiivisuutta: kunta ottaa yhteyden veteraaniin ja palvelukartoitus tehdään niille, joilta se puuttuu
  3. käytetään tervettä maalaisjärkeä

Jonkin verran on ollut sekaannusta siitä, keille nämä veteraanipalvelut kuuluvat. On muistettava erottaa tässä tapauksessa sotaveteraanit ja sotainvalidit toisistaan. Sotainvalideilla on jo vuosikymmeniä ollut palveluja, joita muut veteraanit, ”ohiammutut” kuten he itseään kutsuvat, eivät ole aiemmin saaneet näin isossa mittakaavassa. Sotainvalidit hoidetaan tänä vuonna yhtä hyvin kuin ennenkin.

Kaikkiin tilaisuuksiin on kuulunut myös kommenttipuheenvuoroja kunnista, niiltä henkilöiltä jotka ovat palveluista vastuussa kuntatasolla. Rovaniemen tilaisuudessa terveyspalveluiden sosiaalityöntekijä Eevaleena Kesti Kemistä esitti kommentin, joka on luettavissa tästä >

Hans Ranta-ahon diamateriaali >

Lue lisää valtiokonttori.fi/veteraanit >
 

Kohderyhmä: Kaikki
Ydinprosessi: Kansalais- ja yhteisöpalvelut
Julkaistu 9.2.2017 klo 12.48 , päivitetty 9.2.2017 klo 12.47

Takaisin sivun alkuun