Petoeläinvahingot

Valtiokonttori korvaa suurpetojen (karhu, susi, ahma, ilves) aiheuttamat henkilövahingot riistavahinkolain (105/2009) perusteella. Henkilövahinkoja ovat suurpedon ihmiselle aiheuttamat vammat ja taudit sekä menetykset, jotka ovat aiheutuneet siitä, että suurpeto on surmannut ihmisen.

Kuinka toimin vahingon tapahduttua?

Suurpedon aiheuttamasta henkilövahingosta tulee ilmoittaa viipymättä vahinkopaikkakunnan poliisille, joka toimittaa vahinkopaikalla poliisitutkinnan ja tekee vahinkotapahtumasta poliisi-ilmoituksen.

Korvaukset

Suurpedon aiheuttamasta henkilövahingosta maksettava korvaus määrätään noudattaen vahingonkorvauslain (412/1974) 5 luvun 2, 2a-2d, 3, 4, 7 ja 8 §:n ja 7 luvun 3 §:n säännöksiä.

Yleisimpiä henkilövahingosta maksettavia korvauksia ovat:

  • sairaanhoitokulut
  • ansionmenetys työkyvyttömyysajalta
  • tilapäinen haitta
  • pysyvä haitta
  • pysyvä kosmeettinen haitta

Kuolemantapauksessa korvataan hautauskulut ja muut hautaamiseen liittyvät kulut kohtuulliseen määrään saakka. Elatukseen oikeutetuille tai muutoin surmansa saaneen elatuksen varassa olleille voidaan maksaa korvausta elatuksen menetyksestä.

Korvauksen määrää laskettaessa otetaan vähennyksenä huomioon muun lainsäädännön tai vakuutuksen perusteella vahinkotapahtumasta saatava korvaus.

Valtiokonttorin perusteettomasti maksamat korvaukset voidaan periä korvauksensaajalta takaisin. Jos vahingonkärsinyt on itse myötävaikuttanut vahinkotapahtumaan, korvausta voidaan alentaa tai se voidaan evätä kokonaan.

Korvauksen hakeminen

Korvaushakemus on jätettävä Valtiokonttorille kuukauden kuluessa vahingoittunutta henkilöä hoitaneen lääkärin antaman lausunnon ajankohdasta.

Korvaushakemukseen on liitettävä poliisi-ilmoitus sekä vahingoittunutta henkilöä hoitaneen lääkärin lausunto ja selvitys vahingosta aiheutuneista hoito- ja muista kustannuksista.

Korvaushakemuksen tulee sisältää selvitys korvauksen hakijan mahdollisuudesta saada vahingosta korvausta vakuutuksesta tai muulla perusteella.

Lomakkeet

Korvaushakemus petoeläimen aiheuttamasta henkilövahingosta Lomakkeet-sivulla >

Valtiokonttorin asiakaspalvelu on käytettävissäsi   
KP Puhelin ikoni Soita 9.00–15.30 puh. 0295 50 2777
KP sähköposti ikoni Lähetä sähköpostia liikennevahingot (at) valtiokonttori.fi
KP Turvaposti ikoni Lähetä turvapostia
KP asiointitili ikoni Käytä Kansalaisen asiointitiliä

Käyntiosoite:
Sörnäisten rantatie 13
00530 Helsinki

Postiosoite/Laskutusosoite:
Valtiokonttori/Vahingonkorvaukset
PL 50
00054 Valtiokonttori

Y-tunnus 0245440-1

Julkaistu 12.12.2012 klo 16.54 , päivitetty 13.11.2017 klo 14.10
Suomeksi   På svenska

Takaisin sivun alkuun